-

STHK rustar för expansion – ny VD och internationell strategi

Blog

Med Jan Paul Andersson som ny VD och John Adolfsson i spetsen för internationell affärsutveckling står STHK starkt rustade för framtiden. För våra kunder innebär detta ett bredare tjänsteutbud och starkare leveranskapacitet, medan våra konsulter får möjlighet att växa i en större och mer diversifierad organisation. Jag fick en pratstund med John och Jan Paul för att låta dem utveckla sina tankar kring förändringen.

Jag slår mig ner i konferensrummet på STHK:s kontor på Kungsholmen i Stockholm med Jan Paul och John för att prata om framtiden och vad dessa förändringar innebär. Sensommarsolen lyser kraftfullt in genom sekelskiftesfönstren som är öppna mot Sankt Eriksgatans brusande morgontrafik. Det är första dagen vi ses fysiskt efter sommarsemestern och stämningen är allt annat än tryckt när semesterminnen utbyts. Jan Paul har med sig fikabröd och berättar ivrigt om sommarens smått kaotiska besök med familjen på Legoland.

Om vi börjar med dig John, som ju är en av grundarna till STHK, hur går tankarna när du nu lämnar VD-skapet och går in i en ny roll?

– Jag startade firman år 2009 tillsammans med Magnus Lille. När man startar upp en verksamhet så gör man ungefär allt; skapar ett kontor, städar, jagar kunder, håller kontakt med konsulterna, och sådant. Allt för att skapa något som förädlas över tid. Jag har alltså haft full kontroll på hela firmans verksamhet och kunder, främst inom järnvägssignalering och ERTMS som från början var den nisch vi satsade på.

John berättar att STHK har vuxit stadigt genom åren, och de senaste åren även börjat verka i fler branscher än signal. Efter ett tag blev det nödvändigt att fördela arbetet i mindre enheter och skapa tydligare roller. Detta paradigmskifte inleddes med att man skapade mer självständiga affärsenheter.

– Uppdraget jag hade som VD den sista perioden var att förbereda organisationen för tillväxt, att skapa en organisation som kan hantera detta. Och det vi gör nu är nästa led i denna utveckling, säger John.

Så för dig är det här ett stort steg?

– Ja. Kanske känns denna händelse större för mig än den gör för de flesta andra hos oss, och jag har senaste tiden reflekterat mycket kring vad jag har byggt upp och att jag nu inleder något nytt för mig personligen.

Jan Paul tillägger:

– Det är verkligen en fin verksamhet ni har byggt upp! Från att ni hittade nischen ERTMS och utvecklade den till vad vi är i dag med 50 högkvalificerade konsulter.

– Precis, vi har skapat en spelare på den svenska järnvägsmarknaden som har ett mycket starkt varumärke tack vare våra fantastiska konsulter som verkligen gör nytta där ute hos våra kunder. Och detta har vi även utvidgat till fler områden, som infrastruktur och IT för kollektivtrafik. Vi är en kvalitetsstämpel. Och vi är ett härligt gäng som har kul ihop. Jag känner stolthet över detta, säger John.

– Men nu känns det väldigt spännande att ge sig in i något nytt på en annan nivå och på en annan marknad. Jag träffar folk i branscher jag inte tidigare jobbat i och samtalen sker ur ett annat perspektiv.

Din nya roll som affärsutvecklare, kan du berätta lite om den?

– Vi har ju sedan samgåendet med finska Welado jobbat hårt med att skapa synergieffekter och fördelar för våra kunder och kollegor med samgåendet, svarar John.

Han berättar att han för att öka takten på denna utveckling kommer att fokusera på att utveckla affärer och skapa förutsättningar att växa på en större marknad, både inom Sverige, Finland och andra länder, för hela gruppens räkning.

Och nu lämnar du över till Jan Paul här, hur känns det?

– Att lämna över till just Jan Paul känns mycket tryggt. Han har helt rätt egenskaper att ta detta vidare. Han har erfarenhet från systemleverantörer och större organisationer och har jobbat mycket ute i projekten. Han är dessutom en person som sprider energi och positiv stämning omkring sig och bidrar till teamkänslan.

Det håller jag verkligen med om. Jan Paul, från att under en tid varit affärsenhetsledare inom ERTMS & signal kliver du alltså nu även in i VD-rollen, berätta om dina tankar kring det!

– För det första är det en stor ära! Jag har under min tid som affärsenhetsledare lärt känna organisationen och människorna i den, och det är ett fantastiskt gäng.

Jag kommer fortsätta att ha örat mot rälsen i och med att jag fortsätter mina rådgivande kunduppdrag och jag fortsätter även som affärsenhetsledare för ERTMS & signal.

Detta blir din första VD-roll?

– Precis. Även om jag har haft ledande positioner har jag aldrig haft VD-rollen tidigare. Jag ser rollen främst som att knyta samman, stötta och skapa förutsättningar. Vi kallar rollen internt för Coach Swedish Operations för att tydliggöra detta.

Vad kommer att ske framöver, hur ser framtiden ut på STHK?

– Framtiden är mycket ljus, vi har något mycket starkt att bygga på!

– Jag skulle säga att mycket av utmaningen ligger i att samtidigt som STHK växer behålla den familjaritet och atmosfär som har gjort att folk har sökt sig till oss och trivs här, och samtidigt erbjuda den större organisationens möjligheter. Det är en framgångsfaktor som jag kommer att jobba hårt med. Så min prioritetslista toppas alltjämt av att stödja konsulterna och se till att de mår bra och ger våra kunder den bästa leveransen.

John flikar in:

– Och så blir ju samverkan med Welado allt viktigare.

Jan Paul instämmer:

– Ja, jag jobbar redan mycket med samverkan inom hela gruppen och det händer en hel del på den fronten med gemensamma uppdrag och kompetensutbyten.

– Tillsammans kan vi stötta kunderna med bättre och bredare tjänster och våra konsulter kan få mer spännande uppdrag. Områden som vi kommer att utöka i Sverige med inspiration från Welado är energi och infrastruktur. Där har Joel Anselin skapat ett grymt team med bas i Göteborg men satsningen håller också på att utökas till fler orter.

Om ni skulle sammanfatta, vad betyder denna förändring för kunder och konsulter?

John börjar:

–Att vi växer och jobbar i fler branscher ger oss större möjlighet att sätta samman rätt team, erbjuda fler kompetenser och bidra med större åtaganden för våra kunder.

Jan Paul tillägger att för konsulterna betyder det att de kan utvidga sina kompetenser och jobba med fler olika kunder i andra branscher än man gjort tidigare. Och man kan bygga nätverk med fler likasinnade kollegor. Om man vill, hos oss bestämmer konsulten mycket över sin utvecklingsväg.

Med dessa ord tycker jag vi bryter och kör så det ryker!

– Det gör vi! John, Stefan, ta gärna en bulle till!

John:

– Tack, gärna! Jag cyklar ändå i dag.

Med dessa förändringar ser vi fram emot en spännande framtid där STHK fortsätter att växa och utvecklas, till nytta för både våra kunder och våra medarbetare.