-

Mika leder Welados miljö- och hållbarhetssatsning

Blog

Mika Manninen kommer att leda Welados verksamhet inom grön omställning från och med november 2024. Han kommer att ansvara för att bygga upp ett team med cirka tio miljö- och naturexperter för att tillgodose våra kunders behov av miljöbedömning och tillstånd för olika projekt inom förnybar energi, inklusive vind-, sol- och biogasprojekt under hela deras livscykel.

Vad är din kärnkompetens?

Jag har mer än 20 års erfarenhet inom miljösektorn, inklusive ledning och expertis inom tvärvetenskapliga projekt. Jag har varit involverad i mer än 50 miljökonsekvensbedömningar (MKB) och mer än 20 miljötillståndsprocesser. Jag har också varit involverad i miljöriskanalyser.

Enligt kollegor och kunder är min specialitet att sammanfatta och bearbeta hundratals sidor med rapporter och utvärderingar från olika experter till kortfattade och begripliga rapporter.

Som projektledare är det min uppgift att sammanfatta och tydliggöra helhetsbilden så att myndigheter, invånare och andra intressenter förstår de viktigaste frågorna om miljöpåverkan.

Som konsult kräver vår expertis en förmåga att vara objektiv, vilket är nödvändigt för att ge en realistisk bild av ett projekts miljökonsekvenser. Närings-, trafik- och miljö- (NTM)-centralen, i egenskap av kontaktmyndighet i Finland, säkerställer för sin del att miljökonsekvensbedömningen är korrekt i sin motiverade slutsats.

Hur ser du på marknaden för miljöexpertis inom projekt för förnybar energi?

Den gröna omställningen innebär ett stort steg framåt för den finska ekonomin. Enligt det datafönster som Finlands Näringsliv (EK) upprätthåller uppgår värdet av de nu kända planerade investeringarna till cirka 270 miljarder euro. Om bara 20 procent av dessa projekt skulle genomföras skulle de sysselsätta 12 000 personer och öka Finlands BNP med cirka 3 miljarder euro per år.

Att investera i förnybar energi kommer också att öka vår självförsörjning och jag ser en enorm potentiell marknad för vind-, sol- och biogas. Naturligtvis finns det fortfarande den avgörande frågan om hönan eller ägget som måste lösas inom denna sektor, det vill säga att finansiera projekt för förnybar energi är en utmaning om det inte finns säkerhet om huruvida den producerade elen kan säljas vidare och till vilket pris.

Frågan om lagring av el är också relevant. Batteritekniken utvecklas snabbt och jag tror att ellagring i framtiden kommer att bidra till att jämna ut toppar i elförbrukningen. Å andra sidan är gröna vätgasprojekt, pumplagring och elpannor också mycket intressanta.

Hur har du fått din kunskap inom miljöområdet?

Jag studerade på Finlands första utbildningsprogram för hållbar utveckling och tog examen som miljöplanerare 2001. Efter studierna arbetade jag i drygt ett år med ett kommunalt program för hållbar utveckling i sydvästra Tavastland, där jag fick inspiration till att fördjupa mina kunskaper. Det slutade med att jag studerade miljöteknik i Tyskland som den enda finländska studenten det året vid Hamburgs tekniska universitet.

Efter min examen 2005 återvände jag till Åbo, Finland, där jag arbetade med olika miljöuppgifter i staden, bland annat som miljöinspektör och planerare. Jag arbetade också för Mynämäki kommun, varifrån jag gick vidare till att arbeta som konsult för Watreci, ett litet design- och konsultföretag som specialiserat sig på biogasanläggningar. Där arbetade jag som projektledare i MKB-förfaranden och som beredare av miljötillståndsansökningar, särskilt för projekt som rörde exempelvis kycklinghus och grisfarmer.

Efter tre år flyttade jag till Pöyry Finland som senior miljökonsult och 2011 startade jag MKB-teamet på Sweco Finland (dåvarande AIRIX Environment). När jag började var jag den första medlemmen i teamet. Särskilt under de senaste åren har den gröna omställningen påskyndat vår tillväxt, och 2024 hade miljökonsultavdelningen mer än 40 experter som arbetade med miljöfrågor i samband med förnybar energi och andra projekt.

Vad intresserar dig inom miljöarbete?

Mitt arbete med naturen och människors välbefinnande är i sig ansvarsfullt och därför mycket meningsfullt för mig. Jag känner att jag kan bidra till en bättre morgondag genom mitt arbete.

I mitt privatliv gör jag dagliga val för att göra vår planet till en bättre plats, men i mitt arbete har jag ett mycket större inflytande. Vi pratar om stora projekt för att minska användningen av fossila bränslen och skapa grön energi i Finland. Genom att dämpa klimatförändringarna gynnas också naturen. Naturligtvis finns det mycket mer att göra för att bekämpa förlusten av natur, till exempel olika restaurerings- och kompensationsåtgärder.

Vad fokuserar du på i ditt arbete?

Som frontlinjemedarbetare har jag fått beröm för mitt människoorienterade ledarskap, min egenmakt och mitt stöd. Jag har betonat vikten av psykologisk säkerhet, vilket innebär att jag har försökt skapa en gemenskap där människor kan prata om svåra frågor. Alla kan göra misstag, men vi måste kunna prata öppet om dem så att vi tillsammans kan lära oss av dem.

Förutom öppenhet har jag satsat på att ge feedback. Ingen har någonsin klagat på att få för mycket feedback. Veckovisa möten med teammedlemmarna ger möjlighet till diskussioner samt en chans att gå igenom veckans agenda och stämning. De här diskussionerna uppskattas av våra avdelningsmedlemmar och hjälper mig att hålla fingret på avdelningens puls.

Vad fick dig att välja Welado som arbetsplats?

Jag sökte nya utmaningar och Welado var ett utmärkt tillfälle att använda de färdigheter jag hade byggt upp under åren. Från det ögonblick jag träffade Welado kände jag att värderingarna stämde med mina egna. Jag gillade särskilt värderingarna om tillförlit, eftersom tillförlit är en av de viktigaste faktorerna i konsultbranschen: kunderna ska kunna lita på konsulten, teamet ska kunna lita på sin chef och kollegorna ska kunna lita på varandra.

Tillsammans med Noora Haverinen och Janne Takkinen, delar vi en gemensam syn på det moderna arbetslivet, behovet av en mjukare kultur inom byggbranschen och affärsmöjligheterna med förnybar energi. Jag uppskattar Welados sätt att göra saker på ett rättvist och öppet sätt, och att företaget präglas av en empatisk och människoorienterad syn.

Varför kommer Welado att lyckas på MKB-marknaden?

Welados styrka ligger i vår omfattande expertis inom projektledning och övervakning av byggarbetsplatsen och arbetet under byggtiden, vilket vi även kan tillämpa på energiprojekt. Vi skapar mervärde för våra kunder genom att erbjuda en helhetslösning för hela projektets livscykel, från planering till byggnation och från infrastrukturdesign till drift.

Jag tror att kunderna uppskattar att saker och ting görs snabbt, i tid och inom budget. Förutom att vi är duktiga experter är vi också trevliga människor. Det är ett nöje att arbeta med oss.

Vilket har varit ditt mest minnesvärda projekt?

I år har jag varit involverad i en riktigt stor och intressant MKB-process för ett havsbaserat vindkraftsprojekt utanför Ii, Simi, Kemi och Uleåborg. Projekt som detta är de mest meningsfulla för mig, eftersom de involverar de främsta experterna inom sitt område som kunder och konsulter och ger mig möjlighet att utveckla mina egna färdigheter.

Det mest givande med en konsultkarriär är att inget projekt är det andra likt och att det alltid finns nya möjligheter till lärande. Förutom det aktuella havsbaserade vindkraftsprojektet fortsätter jag på kundens begäran som underkonsult i ett solenergiprojekt.

En av de mest utmanande situationerna inträffade tidigt i min karriär, när jag var projektledare för MKB för det största grisprojektet i Finland vid den tiden. Vid det första offentliga mötet deltog över hundra grannar som inte var entusiastiska över projektet samt en advokat som grannarna hade anlitat. Stämningen blev inte bättre av att tillkännagivandet om evenemanget hade publicerats i tidningen på första april.

Ett bra samtal och diskussioner fick oss ur den här situationen. Det viktigaste i sådana här situationer är att hålla sig lugn och saklig.

Människors åsikter är viktiga och påverkar ofta planeringsbesluten. Jag uppmuntrar alltid människor att delta i MKB-förfaranden och att berätta för oss om de frågor som är viktiga för dem. De är ofta inte kända och beaktas inte på annat sätt av konsulten och projektledaren.

Vilken typ av experter söker du till ditt team?

Vi siktar på att rekrytera ett team på cirka tio miljö- och naturexperter mellan 2024 och 2025.

Naturexperten kan vara en biolog (FM/FT) eller en skogsbrukare (MMM/MMT) med ett par mer erfarna experter med fågelkunskap och/eller stark annan naturkunskap (vegetation, direktivarter). Erfarenhet av MKB-förfaranden och konsekvensbedömning är nödvändig. Detta skulle vara en bra matchning för en junior som precis har börjat sin karriär och vill lära sig av mer erfarna personer.

Vi behöver också en vattenexpert, en landskapsarkitekt, en klimatexpert, en grundvatten-, jord- och bergexpert, en planeringsarkitekt eller en planeringsforskare med kvalifikationer som ritare och färdigheter i rumslig information. Det finns också behov av en buller- och skuggmodellerare och en konsekvensbedömare i teamet.

 

Är du intresserad av Mika? Om du behöver Mikas expertis för ditt projekt eller mer information om lediga jobb, vänligen kontakta honom. Du kan också bekanta dig med Welados lediga tjänster eller våra olika partnerskapsmodeller.