-

Johnny – markspecialist som leder tunnelbygge för järnväg i hamn

Blog Career stories

STHK:s konstruktions- och markspecialist Johnny Stenborg jobbar som produktionsledare inom tunnelbygget för Eriksberg-Pölsebo på Hamnbanan i Göteborg. Vi fick en pratstund med Johnny för att låta honom berätta mer om sin bakgrund.

Berätta om din bakgrund!

Jag närde tidigt författardrömmar och gick mediaprogrammet på gymnasiet men livet kom att ta en annan bana. Där jag växte upp hade jag nämligen tillgång till svets och jag blev så intresserad av att svetsa att det blev mitt första jobb. Efter det var steget inte så långt till nästa praktiskt inriktade jobb, nämligen stenläggning. Detta var mitt första markprojekt kan man säga.

Jag trivdes så bra med att jobba utomhus så efter det rullade det vidare med att jag jobbade med områden som sten och kantsten, vägar och gator. Så småningom ledde detta till en anställning på Skanska där jag stannade under många år.

I början var jag ute i fält på ett antal spännande mark- och rörläggningsprojekt, men sedan "gick jag in på kontoret" och tog rollen som arbetsledare i markprojekt inom bro, mark, väg och tunnel. Jag var till exempel blockchef på Hisingsbron, och jag har även jobbat med energiutbyggnad, fjärrvärme, gas och elsäkerhet.

Jag tycker att det är kul med markprojekt. Man är både först och sist på byggplatsen och får vara med genom hela projektet och följa hela transformeringen av ytan.

Detta sammanfattar där jag står i dag; markspecialist som trivs i ledande roller i byggprojekt.

I vilka sammanhang trivs du bäst?

Förutom att jag som sagt gillar att se helheten i markprojekt och vara med från början till slut, så drivs jag av att jobba med människor i team. Att se folk utvecklas och få alla att fungera ihop är väldigt fint.

Jag kan faktiskt också stimuleras av att slå ur underläge. Om ett projekt inte fungerar är jag väldigt beslutsam att vända det.

Har du något budskap att skicka till branschen?

Ta tillbaka fokus på själva slutprodukten! Vi bygger inte pappersprodukter utan fysiska produkter. Det är viktigt att beställarna har kunskap så att krav och handlingar är realistiska och förankrade i verkligheten.

Vad fick dig att välja STHK och Welado?

Jag kände varken till STHK eller Welado innan, men mina intryck hittills är att det finns mycket hög kompetens, att folk är lättsamma och öppna och att det är högt i tak i diskussioner.

Vad som verkligen lockade med STHK var möjligheten att vara med och bygga upp ett nytt område i en ny region, vi är ett bra gäng inom Infrastruktur i Göteborg. Jag tror att vi på sikt kan bygga upp ett team så att vi kan vara fler personer som går in och bidrar med viktiga funktioner hos beställare eller entreprenörer.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Jag gillar att resa och åker gärna korta helgresor till städer. I år har jag varit i Rom, Köpenhamn, Oslo och Krakow. Och så gillar jag vin och natur – jag fiskar gärna i Göteborgs skärgård. Vi har en dröm om att hitta ett fint västkusthus med stengrund nära havet inte alltför långt från stan.

Vad konsumerar du helst för kultur?

Man kan säga att jag är allmänt kulturintresserad, jag gillar teater och uppskattar musikaler. Mest imponerad blir jag av enmansteater, det är fantastiskt att som skådespelare kunna behålla skärpan och engagemanget hos publiken ensam under så lång tid. Vad gäller film ser jag gärna mer okonventionella alster som visas på exempelvis Göteborgs filmfestival. Jag går också gärna på museum, ser på konst och lyssnar på symfoniorkester.